Restauranger, hotell och annat gott

Fiholm Slott

Jag besökte Fiholm slott under en cykeltur från mitt hem. Det är inte så långt från där jag bor (cirka 10-15 kilometer) om du inte har något emot kullarna. Hmmm … de är inte riktigt kullar antar jag men det är inte platt heller.

Godset av Fiholm ärvdes 1617 av Axel Oxenstierna. 1640 började man bygga ett stort slott. 1642 var det de två flyglarna som byggdes men ingen huvudbyggnaderna kom någonsin upp. Anledningen till detta, som berättelserna går är tvisten mellan Axel Oxenstierna och hans son Johan. När sonen tillfrågades om det kommande byggandet av slottet hade han svarat att de var mer som två lador än ett slott. Den arga far Axel svarade: Om du tycker det måste bygga ladugården själv.

Jag älskar den här historien. Men jag måste hålla lite med sonen Johan. Även om slottet är trevligt att se, så har det vissa påminner mycket om två stora lador. Det skulle ha varit helt annorlunda om huvudbyggnaden var där för att komplettera bilden men tyvärr den aldrig byggd. Allt du ser nu är de två vingar av slottet mitt emot varandra.

Det är möjligt att besöka slottet men det är inte öppet dagligen. Det är möjligt att boka en utflykt för grupper. Det andra alternativet är att vara där när det finns en händelse som pågår (som inte är särskilt ofta, ungefär två gånger per år). Under dessa dagar är det möjligt att ta en titt inuti samtidigt.

Bra hemsidor

Norddesign

Välkommen in i butiken om du funderar på att byta köksluckor i